preloader
blog-thumb
  • Autor :UBIK UO
  • Datum :04 Nov, 2022

UBIK Regulatorni Meetup

U ponedjeljak 24.10.2022. održan je meetup i regulatorni panel u organizaciji Udruge za blockchain i kriptovalute. Tema panela bio je aktualni prijedlog ZIDZSPNFT, za kojeg se očekuje da će stupiti na snagu 1.1.2023. godine i koji donosi značajne promjene po pitanju postupka registracije CASP-ova kao i njihovog poslovanja.

Sudionici panela bili su predstavnici regulatora koji su izravno sudjelovali u izradi ZIDZSPNFT-a te oni koji ga u praksi provode - pomoćnica predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija Antonija Duvnjak, voditelj službe za financijske istrage nezakonito stečene imovine Paulino Lonza, direktorica Ureda za sprječavanje pranja novca HANFA-e Senada Durrigl i član Ureda Damir Muratović. Kao predstavnici industrije u panelu su sudjelovali AML konzultant za društvo Electrocoin d.o.o. Sanja Zeljković i odvjetnik Ivan Sumić.

Uvodno su Karla Krmpotić, odvjetnička vježbenica u Hrdalo & Krnic Law Firm i Morana Vukić Perak, pravnica u društvu Electrocoin, dale kratak pregled nadolazeće europske i domaće regulative koja će utjecati na kripto industriju, konkretno MiCA,TFR i ZIDZSPNFT. Panel je moderirao Vlaho Hrdalo, predsjednik UBIK-a, koji je predstavnicima regulatora postavio niz konkretnih pitanja u vezi novosti koje donosi ZIDZSPNFT.

Ukratko o panelu:

* Regulatori su pojasnili postupak registracije CASP-ova i razloge uvođenja niskog praga za provođenje dubinske analize (1.000,00 EUR),

* Isticanje problema regulatora u provođenju svojih ovlasti u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u praksi;

* Istaknute su i reakcije industrije na izmjene;

* Pohvaljeno je sudjelovanje kako regulatora tako i industrije u procesu donošenja ZIDZSPNFT te je Antonija Duvnjak ekskluzivno podijelila informaciju da je radna grupa za izradu ZIDZSPNFT-a uvažila pojedine komentare industrije uložene na tekst ZIDZSPNFT-a u tijeku javne rasprave, čime je još jednom dokazano da regulatori imaju sluha za probleme i sugestije industrije;

* Senada Durrigl iskazala je otvorenost HANFA-e prema industriji i uvjerila prisutne da postojeći subjekti nemaju razloga brinuti oko procesa registracije te da HANFA želi održavati otvoreni dijalog sa svim obveznicima.

Kapacitet dvorane Algebra kampusa bio je u potpunosti popunjen – ukupno 120 zainteresiranih slušatelja pratilo je panel te imalo priliku postaviti pitanja predstavnicima regulatora. Posjećenost panela dokaz je koliko je ovakav meetup bio potreban i koliko je tema regulacije kripto industrije važna svima koji su dio te industrije, bez obzira je li riječ o pravnicima, konzultantima ili samim tehničkim stručnjacima koji stvaraju Web3.

Nakon regulatornog meetupa i panela održanog u okviru BlockSplit3 konferencije u Splitu u svibnju 2022., UBIK - Udruga za blockchain i kriptovalute je još jednom pokazala da ima kvalitetne odnose s regulatorima te da zastupa interese industrije pred svim relevantnim tijelima u Republici Hrvatskoj.